Met veel respect en genegenheid gedenken wij onze gewaardeerde vrijwilliger

Joke van Aarst - Volkers

1948 - 2023

De kracht van een groep zit in haar vrijwilligers. Sommigen zijn zeer aanwezig, andere werken vooral op de achtergrond. Het zijn de ‘stille krachten’. Joke was zo’n ‘stille kracht’. Een kracht was ze zeker met een staat van dienst van ruim 50 jaar. En ‘stil’ was ze misschien in de letterlijke zin van het woord maar zeker niet figuurlijk. En als ze aanwezig was dan herkende je haar, zeker de laatste jaren, aan haar rode fleece met sjaal in de kleuren van de groepsdas.

Samen met Wil, haar man, was Joke al in het prille begin van onze groep actief. Hij als Akela van de zaterdagmiddagwelpen, zij als Akela van de ochtendwelpen. Nadat ze als leiding gestopt was,  is Joke nog decennia lang actief geweest binnen de groep. Zo is ze samen met Jaap Landman in de jaren ’90 de groepsbegeleiding begonnen en bijna 20 jaar secretaris geweest van het bestuur.

Maar Joke was ook de initiator en drijvende kracht achter tal van initiatieven waarvan een aantal tot op de dag van vandaag een begrip zijn binnen onze groep. Ze stond aan de wieg van het groepsblad Scout Koerier. Iets wat, zeker in die tijd, een uitdaging was. Niet alleen moest je constant leuren om artikelen (wat trouwens van alle tijden is) maar ook het maken van het blad was arbeidsintensief. Geen Word-docs, opmaakprogramma’s of printers. Gewoon op een oude schrijfmachine de artikelen tikken en daarna met een stencilmachine pagina voor pagina afdrukken, vouwen en nieten. Ook heeft Joke onze eigen Scout-Shop opgezet. Voor die tijd moest je als leiding zelf naar de Scout-Shop in Utrecht om uniformen, dassen en insignes kopen. Dat was omslachtig en inefficiënt vond Joke dus runde ze vanuit huis onze eigen Scout-Shop. Toen Scouting Nederland het aantal designs van groepsdassen drastisch inperkte ontstond het risico dat veel groepen dezelfde das hadden. Joke vond dat wij onze ‘eigen’ das moesten hebben en besloot om onze dassen van een gele bies te voorzien. Op zich een goede beslissing maar wel een met een consequentie. Onvermoeibaar naaide Joke op alle groepsdassen die gele bies. Onvermoeibaar was ze ook bij de ondersteuning van tal van acties. Ze was er altijd als er Kerststukjes gemaakt moesten worden en was lang actief lid in de Jantje Beton commissie. De laatste jaren was Joke samen met Gert vertrouwenspersoon voor leiding, staf en leden.  In 2010 werd Joke geëerd als Lid van de Orde van Oranje-Nassau voor haar vrijwilligerswerk bij scouting. Maar Joke is meer dan een lintje. Net als Jaap Landman (en nog vele anderen) was Joke een drijvende kracht die onze groep gemaakt heeft wat ze nu is. Dus, als je Joke stilletjes wilt herinneren, knijp dan even in de gele bies van je das. Dichter bij haar kan je niet komen.

div>