Informatie over de Zeeverkenners
Op deze pagina vind je informatie over de Michiel de Ruyterwacht . Heb je na het lezen nog vragen neem dan contact op met de leiding.
Inhoud
Wie zijn wij
De zeeverkennerswacht Michiel de Ruyter is een onderdeel van de Scoutinggroep Albert Schweitzer te Woerden. De wacht bestaat uit ongeveer 30 jongens en meisjes tussen 11 en 18 jaar oud. De leiding bestaat uit een hecht en fanatiek team en zijn zeer betrokken bij scouting Woerden.
De zeeverkenners bieden een breed scala aan buitensport-activiteiten, waarbij de nadruk ligt op zeilen en waterspellen. Tijdens kampen komen ook andere typische scouting-activiteiten aanbod, bijvoorbeeld: pionieren(van hout en touw, keukens, bruggen, torens, etc. bouwen), vuur maken, kamperen, hiken (met kaart en kompas een tocht lopen), droppings etc.
Opkomsten
Zomerseizoen
Onze opkomsten zijn op zaterdag. Hoe laat we beginnen en wat we doen is afhankelijk van het seizoen:
In het zomerseizoen (april t/m oktober) zeilen we op de Nieuwkoopse Plassen. Elke zaterdagmorgen verzamelen we om 9.00 uur bij de Texaco, bij de Blokhuisbrug. We fietsen dan gezamenlijk naar de Meije waar onze zeilboten liggen. Het programma aldaar bestaat uit veel vrij zeilen, spel, zeilinstructie, watergevechten (als het weer het toelaat) en nog veel meer spannende en leuke zaken. Na het zeilen fietsen we gezamenlijk weer terug en zijn rond 16.30 uur weer terug in Woerden
Wat heb je nodig:
- Degelijke fiets
- Lunchpakketje en drinken
- Waterdichte tas
- Droge kleding
- Regenpak
- Reddingsvest
Op sommige vaarwateren en bij het dragen van een regenpak is het dragen van een reddingsvest verplicht. Als je met een regenpak overboord valt, kun je namelijk niet goed zwemmen. Een reddingsvest kan worden besteld via de leiding. Je kunt ook zelf een reddingsvest aanschaffen bij een watersportwinkel. Het reddingsvest moet het juiste drijfvermogen en een drijvende kraag achter het hoofd en drijvers aan de borstzijde hebben.
Het is verboden gewone laarzen te dragen tijdens het zeilen. Het profiel van de zolen van deze laarzen zijn niet geschikt aan boord van een boot. Hierdoor kun je gemakkelijk uitglijden. Daarnaast is het met normale laarzen erg lastig zwemmen als je in het water terecht komt. Mocht je toch laarzen willen dragen dan moet je zeillaarzen aanschaffen. Deze zijn lichter, afsluitbaar aan de bovenkant, en hebben een profiel waarmee je wel grip hebt op het gladde oppervlak van een boot.
Winterseizoen
In het winterseizoen plegen we onderhoud aan onze boten. Deze liggen dan binnen in de botenloods bij het groepsgebouw in Woerden. We starten om 09.00 uur en eindigen rond 12.00 uur. Programma-onderdelen in deze periode zijn onder andere: onderhoud van de boten, spel, theorie en zeilinstructie.
Wat heb je nodig:
- Oude (verf)kleding
Jaarplanning kampen en activiteiten
Hieronder vind je de globale jaarindeling van onze kampen en andere activiteiten. De duur en data van kampen kunnen soms anders zijn dan vermeld.
- Onderhoudsweekend
- Eind januari, zaterdag-zondag
- In dit weekend wordt er hard verder aan de boten gewerkt en worden de boten omgedraaid. 'S avonds is er een bioscoop.
- Baden-Powell-dag
- Eind februari
- De viering van de geboorte van de stichter van Scouting eind februari. Gedurende deze dag gaan we met de gehele Albert Schweitzergroep naar het zwembad.
- Instructieweekend
- Eind april/begin mei, zaterdag-zondag
- In het voorjaar is het instructieweekend, dit is ons eerste zeilkamp van het jaar. Dit weekend is volledig gewijd aan het leren zeilen, zowel praktijk als theorie.
- Pinksterkamp
- Pinksterweekend, vrijdagavond-maandag
- Het pinksterkamp is een regiokamp samen met andere waterscouts van admiraliteit 12. Er worden tijdens die kamp zeil-, roei- en wrikwedstrijden gehouden. Daarnaast worden er veel leuke spellen georganiseerd en is er een disco avond.
- Zomerkamp
- Eerste twee weken basisschoolvakantie, zaterdag-woensdag
- Het zomerkamp duurt afhankelijk van de bestemming twaalf tot veertien dagen. Meestal verblijven we met onze boten aan een meer of plas in Nederland. Eens in de vier jaar gaan we naar het buitenland.
- Overvliegen
- Eind september
- Op deze dag vliegen leden over van het ene naar het andere onderdeel. Vaak worden er allerlei spelen georganiseerd op en rond de scoutingboerderij.
- Najaarsinstructieweekend
- Eind september/begin oktober, zaterdag-zondag
- Ook dit weekend is volledig gewijd aan zeilinstructie. De nieuwe overvliegers kunnen zo meteen al een beetje leren zeilen.
- Herfstkamp
- Eerste weekend herfstvakantie, vrijdagavond-maandag
- Het herfstkamp is het laatste kamp van het jaar. Het wordt traditioneel door onze bootsen georganiseerd en we kamperen dan vaak in de bossen of duinen
Uniform
Bij speciale gelegenheden en vertrek en aankomst van kampen dragen wij het zeeverkennersuniform. De uniformblouse is van goede kwaliteit en kan ook tijdens de zomer-opkomsten gedragen worden. Het uniform bestaat uit een donkerblauwe zeeverkennersblouse en een groepsdas. Op de blouse zitten een aantal insignes:
- Scouting insigne, op het linker borstzakje
- Speltakteken waterwerk, op het rechter borstzakje
- Naambandje "Albert Schweitzergroep", op de rechter mouw
- Naambandje "Michiel de Ruyterwacht", onder het "Albert Schweitzergroep"-naambandje
De blouse, scouting insigne en het speltakteken kun je kopen bij de Scout Shop. Je kunt ze ook bestellen bij de leiding, wij kunnen ook de naambandjes en de groepsdas leveren.
Lid worden
Hierboven heb je kunnen lezen wat wij zoal doen. Spreekt dit je aan, meldt je dan aan via het aanmeldformulier bij het kopje lidmaatschap. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op. Je kunt bij het kopje lidmaatschap ook terecht voor antwoorden op vele vragen.