Instructie

De documenten op deze site zijn van het PDF-formaat en om deze bestanden te kunnen lezen heb je de Adobe Reader nodig. Ook vereisen sommige elementen op deze pagina dat je de Adobe Flash player hebt geïnstalleerd. Beide zijn gratis te downloaden vanaf de Adobe website.

Zeilinstructie

In het voorjaar en in het najaar houden we instructieweekenden, maar dat betekend niet dat dat de enige momenten zijn waarop je kan leren zeilen. Met behulp van deze pagina kan je de zeiltheorie zelf oefenen. Wanneer je bepaalde manouvres in de praktijk wilt oefenen, kan je (ook) tijdens gewone opkomsten je bootsman of de leiding hierom vragen.
Zodra je goed genoeg kan zeilen kan je van ons het zeilbrevet krijgen. Dit houd in dat je dan zelfstandig mag varen en de boten ook voor privé gebruik mag huren. Het zeilbrevet staat voor ons gelijk aan CWO Kielboot II plus nog een beetje, maar is helaas onofficieël en alleen binnen de Albert Schweitzer groep geldig. Mocht je een echt CWO zeildiploma willen halen, kan je ervoor kiezen om bijvoorbeeld een weekje naar Zeilschool Scouting Nederland in Harderwijk te gaan. Het voordeel van deze zeilschool is dat ze ook in lelievletten varen.

De lelievlet

Image

Om (beter) te kunnen leren zeilen met onze lelievletten, moet je natuurlijk wel eerst weten waar je het over hebt. De lelievlet is een stalen zeil-, roei- en wrikboot speciaal ontworpen voor -en bijna alleen in gebruik door- waterscoutinggroepen in Nederland. Ze zijn in gebruik sinds 1956 en worden tot op heden nog steeds nieuw gebouwd. De naam en het zeilteken zijn afgeleid van het traditionele scoutinglogo; de Franse lelie.

Afmetingen (gemiddeld)
Lengte 5,60 m
Breedte 1,80 m
Hoogte 6,50 m
Massa casco 650 kg
Massa voltuig 900 kg
Zeiloppervlak 12,15 m²

Een tekening van de lelievlet met een lijst met de bootonderdelen is via onderstaande link te downloaden. Bij het zeilen is het handig dat je alle onderdelen weet te herkennen en te benoemen.

Theorie

Hieronder vind je een instructieboek voor CWO kielboot I,II en III. Dit boek is gemaakt door st. de Katwijkse zeeverkenners en is bewerkt door onze Admiraliteit 12.

Als je liever een papieren boek wilt hebben, raden wij "Het Zeilboek" aan.

Proefexamens en CWO-eisen

Denk je de theorie goed genoeg te weten? Maak dan eens een proefexamen voor CWO kielboot I,II of III. Ook kan je aan de hand van de CWO-eisen controleren van welk niveau jouw theorie en praktijkvaardigheden zijn.

Instructiefilmpjes

Hieronder zijn een elftal oude instructiefilmpjes uit de archieven van Zeilschool Scouting Nederland te vinden, gemaakt door Toon de Wit in samenwerking met mensen van de zeilschool. Zo kan je een globaal idee krijgen hoe de theorie er in de praktijk uit hoort te zien.

Roer en zwaard
Sturen met de zeilen
Overstag gaan
Gijpen
Aankomen hogerwal
Afvaren hogerwal
Man overboord
Aankomen lagerwal
Afvaren lagerwal
Ankeren
Deinzen