einde spoor
“einde spoor”
in memoriam
Bram Abels  1998 – 2020

Geschrokken en verdrietig zijn we na het bericht dat Bram op zondagavond 26 april is overleden. 

Bram kwam als zevenjarige in 2005 bij Scouting Woerden en werd welp bij de HolbiHorde. Hij vloog over naar de luchtverkenners en vervolgens werd hij explorer bij de vrijdagavond. Vanaf 2017 was hij lid van de vrijdagstam.

In 2016 werd Bram leiding bij de ochtendbevers. 
Een bandshirt onder je beverblouse.
Sommige bevergroepen worden geleid door jonge meisjes en oude dames. Wij niet. Bram was een boomlange vent met een baard. Onder zijn blouse droeg hij eigenlijk altijd een bandshirt met een onleesbare bandnaam. Bijna elke opkomst ging het over de concerten waar hij was geweest en waar hij nog heen ging. Ook kon hij in geuren en kleuren vertellen wat er wel niet allemaal was gebeurd. Even later zat hij weer te geinen met een stel bevers. Die twee kanten zijn zoals wij hem kennen. Hij kon onze blokkenkist wegtillen (een onhandig groot ding), maar ook een bever met heimwee troosten. Onhandig kon hij soms zeker zijn, maar wel op een hele leuke manier. Op kamp gaf hij bevers muziekles in de auto. Toen hij vervolgens nog even de werking van de vering demonstreerde aan de bevers, zag ik op de achterbank twee jochies met een mega grote glimlach.

Een jaar geleden hebben we nog een kamp met hem gedraaid. Pokémonkamp, georganiseerd door Erik en Bram, met een uitje naar Bredius. Een weekend en twintig vermoeide bevers verder kwamen we tot de conclusie dat we toch echt wel een goed team waren. Een kamp later ging het ons minder goed af. Aan het eind keken we elkaar aan en zeiden we “Laten we hopen dat Bram snel weer mee kan.” De bevers missen hun grote knuffelbeer, de leiding miste hun alleskunner. We missen een stuk van ons team, het stuk dat altijd een praktische oplossing wist en dat meteen kon uitvoeren. Het stuk dat de hele bevergroep in beweging kon krijgen, ook de kinderen die het spannend vonden. Het stuk dat sfeer bracht en kon relativeren. Het stuk dat gewoon volledig op zijn plaats was in het beverlokaal, dat hij nota bene zelf heeft helpen verbouwen. We missen het stuk gezelligheid dat je ons bracht.

Lieve Bram, namens alle (oud-)bevers en beverleiding, ontzettend bedankt voor de afgelopen tijd. We gaan je missen!


De afgelopen jaren was Bram ook actief bij het locatiebeheer. Daar was hij niet op de voorgrond en toch aanwezig als je hem nodig had. Eindelijk zijn plek bij ons gevonden en nog lang niet uitgespeeld. Toch is voor Bram nog plots het einde spoor gekomen. We zullen je missen maar niet vergeten.

Met saluut, de beheergroep


Voor zijn vriendengroep is Bram een jongen waar duizend verhalen achter schuilen, maar is ook een man van weinig woorden.  Zij koesteren dan ook alle uitstapjes naar verschillende bandjes en kroegen. Die soms iets te goed afliepen en er toe leidden dat Bram zich ontfermde over de ander. Bram,  zo zorgzaam als hij was, stond altijd klaar voor iedereen. Wij missen hem.


De laatste tijd ging Bram snel achteruit. Door de sociale beperkingen als gevolg van de Coronacrisis, was het juist in deze periode van leven tussen hoop en vrees, ook voor zijn scoutingvrienden niet meer mogelijk om Bram nog persoonlijk te bezoeken. Om hem en zijn familie tóch een hart onder de riem te steken, werd afgelopen zaterdag de straat voor zijn huis door de leidingteams met tekeningen bezaaid.  

Ondanks de wetenschap dat het slecht ging met Bram, kwam het bericht van zijn overlijden toch heel onverwachts. We zullen Bram en zijn betrokkenheid en inzet missen.

Bestuur, leiding en leden ScoWo
Albert Schweitzergroep Woerden

Bram ScoWo

Bram Bevers