De tocht naar Santiago de Compostella, een stad in het noord westen van Spanje is een historische. Duizenden pelgrims en toeristen gingen Johan voor op een pelgrimstocht naar het bedevaartsoord Santiago.
"Volgens de legende liggen daar, in een kathedraal, de botten van Sint Jacobus", zegt Johan. "Door bijna heel Europa lopen routes naar de stad. Ik ga via Brussel" Reims en dan oostelijk om Parijs heen naar Spanje."
Ik ben op het idee, gekomen door een schilderij dat mijn ouders van deze tocht hadden hangen. Ik keek daar vaak naar en mijmerde een beetje over hoe het zou zijn om zelf die tocht te ondernemen. "Nu ik even niets te doen heb ga ik daar achter komen." Johan is van plan ongeveer 30 tot 35 kilometer per dag te lopen. "Dan ben ik dik drie maanden onderweg. Als ik bij Santiago ben aangekomen, ga ik nog een stukje verder, naar kaap Finisterre, het uiterste puntje van Spanje waarvan men vroeger dacht dat dat het einde van de wereld was."
Johan gaat de pelgrimstocht alleen wandelen, maar hij maakt zich geen zorgen. "Ik heb veel ervaring met wandelen en ik heb een goede uitrusting mee". Voor de gezelligheid loopt mijn vader van Brussel tot Reims mee, dat is zo'n twee weken. Waar ik ga slapen? In mijn tentje, jeugdherbergen of een Bed & Breakfast. Vanaf Zuid Frankrijk tot en met Spanje kan ik slapen in speciale herbergen voor pelgrims. "Een overnachting daar kost bijna niets"
Wat Johan gaat doen als hij Santiago de Compostella heeft bereikt, weet hij al: "Een fles champagne opdrinken", grapt hij. "Nee, daar heb ik nog niet echt over nagedacht. Waarschijnlijk komen een paar vrienden naar Santiago, dat zou leuk zijn. En misschien hebben zij een plekje voor mij in de auto terug." Wie benieuwd is naar de belevenissen van Johan moet de krant in de gaten houden. Elke paar weken schrijft Johan een stukje aan alle lezers van de Woerdense Courant, waarin hij vertelt wat hij onderweg meemaakt.